Syrop z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski, pospolicie nazywany mleczem, powoli ma mniej kwiatów a więcej dmuchawców. To ostatnia chwila, żeby zrobić zdrowy i bardzo smaczny – co w przypadku dzieci jest nie mniej ważne 😉 – syrop. 

W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów, ja podaję Wam taką wersję jaką znam od dziecka a od kilku lat sama robię.

  • ok. 400 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody

Kwiaty zbieramy w suchy i słoneczny dzień. Zostawiamy je na godzinę – dwie rozłożone na papierze, żeby wyszły z nich ewentualne robaczki 😉 Następnie zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu doprowadzając do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez chwilę (5-10 minut), dodajemy wyparzone i pokrojone w plastry cytryny, mieszamy, wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na cały dzień lub noc.

Po 10-12 godzinach całość przecedzamy przez sito dobrze odciskając, dodajemy stopniowo cukier i gotujemy ok. 15-20 minut aż cukier całkowicie się rozpuści. Wrzący syrop przelewamy do wyparzonych słoików i stawiamy dekielkiem do dołu. Czekamy aż słoiki całkowicie ostygną i gotowe.

U nas syrop pije się po kilka łyżeczek dziennie w trakcie przeziębienia ale także profilaktycznie, słodząc nim herbatę czy robiąc lemoniadę.

Dawkowanie przy suchym kaszlu, chrypce, drapaniu w gardle oraz przeziębieniu według książki „Ziołolecznictwo dla dzieci” Elizy Lamer – Zarawskiej to kilka łyżek dziennie dla dzieci w wieku szkolnym, kilka łyżeczek dla małych dzieci i łyżeczkę od mleka dla niemowląt po 6 miesiacu.

syrop z mniszka lekarskiego

syrop z mniszka lekarskiego

syrop z mniszka lekarskiego

syrop z mniszka lekarskiego

IMG_6118 (Kopiowanie)

Porcja uzyskana z ilości mniszka podanej w przepisie (+ mały niepełny słoiczek już wypity w formie lemoniady)

IMG_6290 (Kopiowanie)

A Wy robicie domowe syropy? 

5 thoughts on “Syrop z mniszka lekarskiego

  • 18/05/2017 o 06:20
    Permalink

    kurde , przeraża mnie ten kg cukru… próbowałaś może jakiegoś zamiennika użyć w którymś roku swoich przygotowań? nie wiem miodu? stewi? ksylitolu? czegoś takiego?

    Odpowiedz
    • 19/05/2017 o 08:33
      Permalink

      Na co dzień staramy się nie słodzić cukrem, tylko miodem, bananami i innymi zdrowymi rzeczami, więc mnie akurat cukier w syropie, którego używa się w razie potrzeby nie przeraża 😉 Wolę trzyskładnikowy syrop z cukrem niż preparaty apteczne 😀

      Odpowiedz
  • 18/05/2017 o 16:37
    Permalink

    Z mleczy robimy na razie tylko wianki, ewentualnie dodajemy kilka listków do sałatki – ale syropu jeszcze nigdy nie przyrządzałam. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu – i nauczę się czegoś nowego :)

    Odpowiedz
    • 19/05/2017 o 08:33
      Permalink

      Polecam, naprawdę skuteczny a w smaku przyjemny 😉

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *