Smaki dzieciństwa – placuszki z jabłkami na kefirze.

Placuszki z jabłkami na kefirze. Pyszne i szybkie, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Takie robiła mi moja mama, teraz ja robię je mojemu dziecku. Polane miodem znikają w mgnieniu oka :)

Przepis:

  • szklanka mąki
  • 100 ml kefiru
  • 1 duże jabłko
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki sody (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Mąkę i kefir mieszamy ze sobą, dodajemy jajko, szczyptę soli, sodę i na końcu starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Ponownie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto ma być gęste. Smażymy na łyżce oleju z obu stron aż placuszki będą rumiane. Podajemy polane miodem albo posypane cukrem pudrem. Smacznego :)

Smaki dzieciństwa - placuszki z jabłkami na kefirze

Smaki dzieciństwa - placuszki z jabłkami na kefirze

Oprócz placuszków z jabłkami na kefirze polecam Wam także pyszne i szybkie:

A Wy, lubicie placki i placuszki? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami :)

4 thoughts on “Smaki dzieciństwa – placuszki z jabłkami na kefirze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *