Smaki dzieciństwa – pierogi z jagodami.

Pierogi z jagodami polane roztopionym masłem i śmietaną – jakie skojarzenia w Was przywołują? Dla mnie to beztroskie dzieciństwo, wakacje, lato i słońce. Są stosunkowo szybkie w przygotowaniu i obłędne w smaku. Ja robię je z przepisu mojej babci – znikają z talerzy w mgnieniu oka :)

Sezon jagodowy w pełni i aż szkoda nie wykorzystać tych owoców w kuchni. O dobroczynnych właściościach jagód można się długo rozpisywać, są bogate w witaminę A, PP, C, witaminy z grupy B, w składniki mineralne, zawierają garbniki, flawonoidy. Działają dobrze na układ pokarmowy i oczy, wspierają walkę z gronkowcem i mogą je jeść osoby chore na cukrzyce (są niskokaloryczne).

W lipcu jest ich pod dostatkiem w każdym lesie, za darmo :)  a jeśli nie mamy czasu na zbieranie, możemy je kupić na każdym targu czy nawet w markecie.

Jagody można mrozić, suszyć, robić z nich dżemy (tutaj ukłon w stronę mojej Teściowej, która robi najlepszy dżem jagodowy na świecie :)). Świeże możemy dodawać do deserów, ciast, placuszków, robić pierogi, knedle i wiele innych pyszności.

Poniżej przepis mojej babci na idealne pierogi z jagodami.

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa
  • gorąca woda
  • umyte i osuszone jagody
  • roztopione masło (do polania pierogów)
  • śmietana zmieszana z cukrem (ja daje dwie łyżeczki na szklankę) lub bez dodatku cukru (wtedy można np. polać miodem)

Do dużej miski wsypujemy mąkę (ja robię najczęściej z ok. 2 szklanek – porcja dla dwóch osób i małego dziecka) i powoli dolewamy bardzo ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od rąk ale nie będzie też bardzo twarde. Jeśli zrobi się za rzadkie podsypujemy mąką i odwrotnie, w razie potrzeby dolewamy wody.

Stolnicę lub blat dosyć obficie podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto tak cienko jak lubimy. Szklanką wykrawamy koła, do każdego z nich wkładamy małą łyżeczkę jagód i dokładnie zlepiamy.

Pierogi wrzucamy do gotującej, lekko osolnej wody i gotujemy do miękkości (od wypłynięcia około 3 minuty).

Podajemy polane roztopionym masłem i śmietaną. Ja dodatkowo posypuje jeszcze jagodami, których nie wykorzystałam a przygotowałam sobie do nadzienia.

Smacznego :)

pierogi z jagodami

pierogi z jagodami

pierogi z jagodami

pierogi z jagodami

pierogi z jagodami

Podobał Wam się post? Podajcie dalej! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *