Pizza lepsza niż z pizzerii

Pizza lepsza niż z pizzerii. Jeśli nie wierzycie, spróbujcie 😉 Pyszne, cienkie a na brzegach puszyste ciasto, ulubione dodatki a czas zrobienia niewiele dłuższy niż czekanie na dostawę z pizzerii. Przepis sprawdzony przez nas milionkrotnie.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki do pizzy lub pszennej (typ od 500 w górę)
  • pół kostki drożdży (50 gr)
  • woda
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju

Drożdże rozrabiamy z cukrem w szklance ciepłej wody (nie bardzo gorącej i nie letniej – ciepłej), czekamy kilka – kilkanaście minut aż wyrosną. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy, dodajemy olej i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto podsypując mąką (w misce) aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcią (minimum 40 minut).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. W tym czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury ok. 240 stopni. Ciasto wyrabiamy podsypując w razie potrzeby mąką. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (lub posmarowaną delikatnie tłuszczem), układamy ulubione składniki (u nas najpierw jest to sos pomidorowy, ser, następnie podsmażone wcześniej pieczarki, szynka lub podsmażony boczek, oliwki, podsmażone pomidorki koktajlowe i znowu ser, najczęściej tarta mozzarella).

Pizzę wkładamy do bardzo mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 7 minut, następnie przekładamy z blachy na kratkę i pieczemy jeszcze kilka minut. Super, jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem lub opiekaczem, jeśli nie pizza również wyjdzie ale trzeba sprawdzać jak wygląda i ewentualnie modyfikować czas pieczenia.

Ewentualną „zieleninę” dodajemy na pizzę już po wyjęciu z piekarnika.

Pizza lepsza niż z pizzerii

Pizza lepsza niż z pizzerii

Pizza lepsza niż z pizzerii

Pizza lepsza niż z pizzerii

Pizza lepsza niż z pizzerii

Pizza lepsza niż z pizzerii

Pizza lepsza niż z pizzerii

Pizza lepsza niż z pizzerii

2 thoughts on “Pizza lepsza niż z pizzerii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *