Pierogi leniwe z sosem jagodowym

Co zrobić, żeby dziecko z chęcią zjadło biały ser i jeszcze wołało o dokładkę? Pierogi leniwe! W wersji z sosem jagodowym to chyba nawet zdeklarowany niejadek  im się nie oprze.

Przepis:

  • 60 dag białego sera
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 ubite białko

Ser, mąkę i żółtko wyrabiamy do uzyskania w miarę gładkiej masy (ja robię to rękami, nie używam miksera), na końcu dodajemy pianę z białka i delikatnie łączymy.

Formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i ucinamy romby (robimy identycznie jak kopytka). Wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

Podajemy polane sosem jagodowym/malinowym/truskawkowym, roztopionym masłem, śmietaną z cukrem – jak kto lubi :)

Na zdjęciach leniwe pierogi z naszym ulubionym sosem jagodowym – minimalnie rozprażone jagody (ok. 1/2 szklanki), 2-3 łyżki śmietany i 1 łyżka miodu.

Mówicie pierogi czy kluski leniwe? U nas w rodzinie każdy inaczej 😉 A jaka jest poprawna nazwa?

Odpowiedź brzmi PIEROGI 😉  Robione są z tych samych składników co pierogi z  serem ale „na szybko”, w kształcie klusek – bez lepienia i nadziewania – dlatego mamy leniwe pierogi.

Dla chcących zgłębić niuanse nazewnictwa polecam audycję prof. Katarzyny Kłosińkiej, której możecie posłuchać w Radiowej Trójce.

pierogi kluski leniwe

pierogi kluski leniwe

U mnie cała rodzina uwielbia pierogi leniwe ze względu na smak a ja dodatkowo za szybkość wykonania 😉

A Wy jakie pierogi lubicie najbardziej?

Zdradźcie tajemnice w komentarzach lub na FB!

8 thoughts on “Pierogi leniwe z sosem jagodowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *