Przepis na obłędne jagodowe muffinki na maślance. Smakują każdemu a ich wykonanie razem z pieczeniem zajmuje 30 minut.
Porcja na ok. 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka jagód
Suche składniki – mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy (lub startą wanilię) dokładnie ze sobą mieszamy.
W drugim naczyniu łączymy mokre składniki – jajka, olej i maślankę (na względnie jednolitą masę).
Do suchych składników dodajemy mokre oraz wsypujemy jagody i krótko oraz delikatnie, nawet trochę niedbale, łączymy ze sobą.
Ciastem napełniamy papilotki lub bezpośrednio formę na muffiny (wtedy lekko ją natłuszczamy) do 3/4 wysokości, pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego 🙂
Ostatnio robię jagodowe babeczki. Są cudne! Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. 🙂
Polecam, są naprawdę pyszne :))
Och, a ja wciąż omijam piekarnik szerokim łukiem, ale widząc tak prosty przepis może dam się skusić 🙂
Na pewno się udadzą! Daj znać jak upieczesz 🙂
Faktycznie wyglądają obłędnie smacznie, zwłaszcza przy takiej dużej ilości pysznych jagód. 🙂
I dzieci same się o nie proszą 😉