muffinki jagodowe na maślance
Jedzenie

Obłędne jagodowe muffinki na maślance

Przepis na obłędne jagodowe muffinki na maślance. Smakują każdemu a ich wykonanie razem z pieczeniem zajmuje 30 minut.

muffinki jagodowe na maślance

Porcja na ok. 12 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jagód

Suche składniki – mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy (lub startą wanilię) dokładnie ze sobą mieszamy.

W drugim naczyniu łączymy mokre składniki – jajka, olej i maślankę (na względnie jednolitą masę).

Do suchych składników dodajemy mokre oraz wsypujemy jagody i krótko oraz delikatnie, nawet trochę niedbale, łączymy ze sobą.

Ciastem napełniamy papilotki lub bezpośrednio formę na muffiny (wtedy lekko ją natłuszczamy) do 3/4 wysokości, pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego 🙂

muffinki jagodowe na maślance

muffinki jagodowe na maślance

muffinki jagodowe na maślance

Możesz również polubić...

6 komentarzy

  1. says:

    Ostatnio robię jagodowe babeczki. Są cudne! Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. 🙂

  2. admin says:

    Polecam, są naprawdę pyszne :))

  3. Och, a ja wciąż omijam piekarnik szerokim łukiem, ale widząc tak prosty przepis może dam się skusić 🙂

    1. admin says:

      Na pewno się udadzą! Daj znać jak upieczesz 🙂

  4. Faktycznie wyglądają obłędnie smacznie, zwłaszcza przy takiej dużej ilości pysznych jagód. 🙂

  5. admin says:

    I dzieci same się o nie proszą 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.