Kruche babeczki z budyniem i owocami.

Kruche babeczki z budyniem i owocami – idealne na każde rodzinne przyjęcie czy po prostu do popołudniowej kawy. Robię je od zawsze i zawsze 😉 znikają w mgnieniu oka. 

Przepis:

(na ok. 25 babeczek – zależy od wielkości foremek)

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, masło, żółtka, cukier oraz łyżkę śmietany. Wszystko szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć ją folią lub włożyć do woreczka, wstawić do lodówki na ok. 30 – 60 minut. Ciasto rozwałkować na około 3-4 mm (zależy jakie babeczki lubimy). Szklanką wykrawać kółka nieco większe niż foremki. Foremki wysmarować cienko masłem i wylepić ciastem. Ponownie włożyć do lodówki na ok. 40-60 minut. Piec w temperaturze ok. 180-200º do zarumienienia (ok.15 minut).

Krem budyniowy:

  • 2 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 2 łyżki masła

Budynie ugotować w połowie mleka zalecanego na opakowaniu, cały czas energicznie mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Letnią masą wypełnić babeczki.

Udekorować ulubionymi owocami. W wersji na zdjęciach to winogron, mandarynka, ananas i kiwi.

W sezonie uwielbiamy je z truskawkami, malinami czy jagodami. Dobrze smakują także posypane startą czekoladą i orzechami czy migdałami.

 Smacznego :-)

kruche babeczki z budyniem i owocami

kruche babeczki z budyniem i owocami

kruche babeczki z budyniem i owocami

A  Wy lubicie babeczki? Podzielcie się swoimi przepisami w komentarzach lub na FB!

13 thoughts on “Kruche babeczki z budyniem i owocami.

  • 04/11/2016 o 10:37
    Permalink

    Trafiłaś w 10! z tym przepisem. Ostatnio oglądałam reklamę babeczek i tak mi się zachciało że nie wiem! a ty twój przepis. Super pyszny! dzięki!

    Odpowiedz
    • 04/11/2016 o 11:43
      Permalink

      Cieszę się bardzo! Przepis naprawdę polecam, mój pewnik sprawdzony milion razy 😉

      Odpowiedz
    • 04/11/2016 o 11:45
      Permalink

      Mamy w rodzinie osobę z celiakią, więc wiem, że takie gotowanie bywa trudniejsze, ale jest równie smaczne :)

      Odpowiedz
  • 04/11/2016 o 10:45
    Permalink

    Już kiedyś robiłam takie babeczki, nic trudnego a satysfakcja ogromna. Dekoracja według uznania to jest fajne 😉

    Odpowiedz
    • 04/11/2016 o 11:47
      Permalink

      Dokładnie, każdy może dodać swoje ulubione owoce :)) czy bakalie.

      Odpowiedz
  • 04/11/2016 o 11:01
    Permalink

    Wyglądają pysznie! Muszę spróbować je zrobić.

    Odpowiedz
  • 04/11/2016 o 15:03
    Permalink

    Robię te babeczki w domu, ale muszę się przyznać do tego, że do tej pory kupowałam kruche spody :) teraz może odważę się na upieczenie własnych :)

    Odpowiedz
    • 05/11/2016 o 06:24
      Permalink

      Polecam, są naprawdę pyszne :) Jedynym minusem jest czas ich przygotowania – łącznie muszą poleżeć w lodówce min. godzinę.

      Odpowiedz
    • 05/11/2016 o 06:22
      Permalink

      Dzięki! Ręczę, że równie dobrze smakują; )

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *