Krucha tarta ze śliwkami i migdałami, przyprószona cynamonem, której nikt się nie oprze! 

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru lub cukru pudru
  • szczypta soli
  • kostka (200 g) zimnego masła
  • 2 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany

Do tego:

  • śliwki, najlepiej węgierki (tyle, żeby wyłożyć nimi całe ciasto – niestety zawsze mam więcej i nigdy ich nie ważę – tym razem też zapomniałam 😉 )
  • cynamon i cukier waniliowy
  • płatki migdałów

Ciasto zagniatamy, formujemy kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny lub na ok. 30 min. do zamrażalnika (najczęściej wybieram drugą opcję 😉 ). Wylepiamy nim formę do pieczania tart (lub rozwałkowujemy i przekładamy), nakłuwamy w wielu miejscach ciasto widelcem i wkładamy razem z formą znowu do lodówki lub zamrażalnika (na kilkanaście minut).

Na ciasto układamy (skórką do dołu) umyte i przepołowione wcześniej śliwki (u mnie są to węgierki), posypujemy cynamonem, odrobinę cukrem waniliowym i płatkami migdałów.

Pieczemy w temperaturze ok. 180-200 stopni przez ok. 40 minut.

Smacznego!

krucha tarta ze śliwkami i migdałami
krucha tarta ze śliwkami i migdałami

krucha tarta ze śliwkami i migdałami

W tym roku u nas takie zbiory! I jak tu nie piec ciast 😉 !

krucha tarta ze śliwkami i migdałami

krucha tarta ze śliwkami i migdałami

krucha tarta ze śliwkami i migdałami

krucha tarta ze śliwkami i migdałami

Jeśli podobał Wam się post, podajcie go proszę dalej, niech inni również spróbują tej pyszne tarty.

6 thoughts on “Krucha tarta ze śliwkami i migdałami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *