Krucha tarta, krem budyniowy z mascarpone i jagody

Smaki lata – krucha tarta z kremem budyniowo – mascarpone i jagodami. Świeżych jagód już raczej nie znajdziecie, ale można je zastąpić malinami albo użyć mrożonych i jeszcze przez chwilę delektować się latem.

Smaki lata - tarta z kremem budyniowo - mascarpone i jagodami

Kruche ciasto:

(moje ulubione – takie samo jak na tartę ze śliwkami – przepis znajdziecie TUTAJ.)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru lub cukru pudru
  • szczypta soli
  • kostka (200 g) zimnego masła
  • 2 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany

Do tego:

  • budyń waniliowy z cukrem
  • 2 łyżki masła
  • opakowanie serka mascarpone + 3 łyżki cukru pudru
  • jagody lub inne owoce
  • opcjonalnie galeretka

Ciasto zagniatamy, formujemy kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny lub na ok. 30 min. do zamrażalnika (najczęściej wybieram drugą opcję 😉 ). Wylepiamy nim formę do pieczania tart (lub rozwałkowujemy i przekładamy), nakłuwamy w wielu miejscach ciasto widelcem i wkładamy razem z formą znowu do lodówki lub zamrażalnika (na kilkanaście minut).

Budyń gotujemy w nieco mniejszej ilości mleka niż podana na opakowaniu. Kiedy ostygnie, dodajemy do niego masło i miksujemy dodając powoli serek mascarpone i cukier puder. Gładki krem przekładamy na wystudzone ciasto, układamy na nim owoce. Całość można zalać tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!

Smaki lata - tarta z kremem budyniowo - mascarpone i jagodami

Jeśli Wy również lubicie tarty, zostawcie ślad w komentarzu lub podajcie dalej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *