Zupa – krem z zielonych warzyw.

Lubicie zupy? My bardzo, bo są zdrowe, szybkie w przygotowaniu i pożywne. Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pysznym przepisem na zupę – krem z zielonych warzyw, która smakuje także naszemu 2,5 latkowi. 

Składniki:

Bulion:

  • kawałek mięsa (np. indyk)
  • korzeń pietruszki (x2)
  • korzeń selera
  • 1/3 pora
  • 1 marchew
  • ząbek czosnku

Zielone warzywa:

  • brokuł (świeży lub paczkę mrożonych różyczek)
  • zielony groszek (2-3 garści świeżego lub pół opakowania mrożonego)
  • zielona fasolka szparagowa (dwie garści lub pół opakowania mrożonej)

Do podania:

  • śmietana 18%
  • natka pietruszki
  • uprażony słonecznik
  • pieprz, sól, ostra papryka, szczypta cukru
  • żółty ser

Mięso, pietruszkę, selera, pora, marchewkę i ząbek czosnku gotuję na małym ogniu. Jak wszystko jest prawie miękkie, do bulionu dodaję szczyptę cukru, fasolkę szparagową (w sezonie oczywiście najlepsza będzie świeża, teraz dodaję  mrożoną) i groszek (obecnie także mrożony) a po ok. 10 minutach brokuła i gotuję kolejne 10 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (dzieciom można doprawić samym pieprzem albo wcale). Całość blenduję. Podaję ze sporą łyżeczką kwaśnej śmietany, uprażonymi nasionami słonecznika, posiekaną natką pietruszki i garstką startego żółtego sera.

 

krem z zielonych warzyw

 

Smacznego :)

2 thoughts on “Zupa – krem z zielonych warzyw.

  • 04/03/2016 o 15:01
    Permalink

    Jestem teraz na etapie zup krem, bo czytałam gdzieś, że Francuzki jej jedzą i zachowują smukłą sylwetkę, bo niby łatwiej się je trawi. :) Także podkradam przepis zdecydowanie. 😀

    Odpowiedz
    • 04/03/2016 o 19:16
      Permalink

      O! O tym nie słyszałam 😉 Kolejna zaleta 😉 Smacznego!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *