Wiosenne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Mnie i mężowi kojarzy się z dzieciństwem, z ciastami pieczonymi przez nasze babcie. Rabarbar na jakiś czas stał się chyba zapomnianym warzywem ale na szczęście powoli wraca do łask 😉 Początek maja u nas w domu należy do niego! Ciasto  z rabarbarem, z dodatkiem jabłka, to połączenie idealne. 

ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

plus:

  • 500 g rabarbaru
  • 1 duże jabłko

oraz:

  • cukier puder – do posypania

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Powoli, nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Ciasto powinniśmy wyrabiać łącznie dobre kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powolutku mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Masę przekładamy do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Nakładamy pokrojony w cieniutkie plasterki rabarbar wymieszany ze startym na grubych oczkach jabłkiem. Posypujemy kruszonką (mąkę, masło i cukier rozcieramy palcami aż powstanie kruszonka).

Pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Kiedy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego :)

ciastozrabarbarem2

ciasto z rabarbarem i kruszonką

A Wy lubicie rabarbar? 😀 

6 thoughts on “Wiosenne ciasto z rabarbarem i kruszonką”

  1. Idealne na teraz <3 Ja wprawdzie mam dwie lewe do pieczenia, ale podeślę przepis mamie i na pewno w weekend zrobimy :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *