Idealne ciasto drożdżowe

Idealne ciasto drożdżowe. Wszyscy się nad tym ciastem rozpływają. Doskonale smakuje samo – do kawy czy herbaty a w wersji z masłem – podane z kubkiem ciepłego kakao – jest nie do pobicia!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej tortowej
  • 8 żółtek
  • białko do posmarowania
  • 1,5 szklanki cukru (ok.35 dag)
  • 12,5 dag drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • wanilia lub cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • 10 dag rodzynek
  • starta skórka z wyparzonej cytryny

Kruszonka:

  • 20 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, jajka wyjęte z lodówki minium godzinę wcześniej, mąką nie może być wilgotna.

Żółtka utrzeć z cukrem. Masło stopić i utrzymywać w cieple. Rodzynki sparzyć i bardzo dobrze odsączyć. Drożdże rozprowadzić szklanką ciepłego mleka, dodając 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Pozostawić je w cieple by podrosły. Gdy podwoją objętość, dodać do całej ilości mąki razem z żółtkami, szczyptą soli i takiej ilości ciepłego mleka by ciasto było pulchne i dało się łatwo wyrabiać. Wyrabiac je ręką, a gdy nie lepi się już do dłoni, wlać ciepłe masło i wyrabiać jeszcze chwilę. Dodać wanilię, skórkę z cytryny i rodzynki. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je do trzech wąskich blaszek posmarowanych tłuszczem i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik na średni płomień (180-200 C). Przyrządzić kruszonkę – mąkę przesiekać z masłem, cukrem i szczyptą soli; zagnieść nie wyrabiając długo.

Na wyrośnięte w blaszkach ciasto, posmarowane białkiem, sypać kawałeczki kruchego ciasta, rwąc je w rękach i pokrywając nimi mniej więcej równomiernie całą powierzchnię. Blaszki z ciastem wstawić do piekarnika, piec 40-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Wyjąć po przestygnięciu.

Smacznego :)

ciasto drożdżowe

ciasto drożdżowe

 

A  jakie ciasto jest u Was w domu „pewnikiem”? 

Zdradźcie tajemnice w komentarzach lub na FB!

6 thoughts on “Idealne ciasto drożdżowe

  • 26/11/2016 o 10:00
    Permalink

    U mnie pewnikiem jest mój mąż – mam to szczęście posiadać męża cukiernika 😀 😀 Mimo że ja to raczej tylko piekę ciasteczka z dziećmi to Twoje ciacho wygląda naprawdę smacznie, mniam mniam! :)

    Odpowiedz
  • 27/11/2016 o 10:46
    Permalink

    Mistrzynią ciasta drożdżowego jest moja Mama – jej ciasto jest zawsze najlepsze :)
    Ale ja też się wyrabiam 😉 ostatnio namiętnie robię drożdżowe z owocami – mrożone jagody albo czerwona porzeczka, taka ze słoika – PYCHA!!
    Następnym razem wypróbuję Twój przepis!

    Odpowiedz
  • 27/11/2016 o 10:59
    Permalink

    ostatnio bardzo polubiłam drożdżowe wypieki, choć kiedyś ich unikałam. pyszny przepis :)

    Odpowiedz
  • 27/11/2016 o 17:31
    Permalink

    Byly już u nas samodzielnie wypiekane drożdżówki, wiec chyba najwyższy czas na ciasto drożdżowe – dobrze trafić na idealny przepis :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *